Herstel levensvatbaarheid gentiaanblauwtje

Herstel levensvatbaarheid gentiaanblauwtje

Werken aan de sleutelfactoren habitatkwaliteit, genetische diversiteit en interacties met waardmieren

Herstel van habitatkwaliteit van natte heideterreinen en toename van het aantal en de grootte van populaties van  de waardplant van de vlinder, de Klokjesgentiaan, hebben de sterke achteruitgang van het gentiaanblauwtje nog niet gestopt. De levenscyclus van het gentiaanblauwtje is complex waarbij dé habitat, dé waardplant en dé waardmier onmisbaar zijn voor de overleving van deze bijzondere vlindersoort. In dit onderzoeksproject bundelen Science4Nature en De Vlinderstichting hun expertises om op landschapsschaal de knelpunten van de levensvatbaarheid van het gentiaanblauwtje over de hele levenscyclus in kaart te brengen.

In dit project wordt ingezet op twee doelen:

(a) een actuele bepaling van de habitatkwaliteit t.b.v. advisering op maat over herstelmaatregelen, en

(b) het in kaart brengen van de genetische diversiteit van het gentiaanblauwtje, de waardmieren en de variatie in chemische communicatie tussen rupsen en hun waardmieren, om zo per provincie een goed onderbouwd plan voor habitatherstel en ‘genetic rescue’ en zo mogelijk herintroductie te kunnen opstellen.

Dit project is mogelijk gemaakt door de vier provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant en met co-financiering van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Uyttenboogaard-Eliasen Stichting.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.