Veiligstellen van genenmateriaal van kranskarwij t.b.v. toekomstige uitbreiding in herstelde beekdalgraslanden in Noord-Brabant
Er wordt hard gewerkt aan herstel van beekdalen in Noord-Brabant. Op systeemniveau zijn er al de nodige successen geboekt, maar in allerlei gebieden moeten de ecologische puntjes nog op de ‘i’ worden gezet. Ondertussen moeten we oppassen dat de karakteristieke beekdalsoorten niet geleidelijk tussen onze vingers door glippen en verdwenen zijn voordat ze zich weer kunnen uitbreiden. Daarnaast zijn van sommige soorten de resterende populaties zó klein dat deze moeite zullen hebben om zich van daaruit weer uit te breiden als hun habitat eenmaal hersteld is.
Een van zulke soorten van matig voedselrijke hooilanden in Brabantse beekdalen is de schermbloemigen kranskarwij (Trocdaris (Carum) verticillatum). Deze soort is al met succes geadopteerd door Natuurmonumenten in de Kampina, maar één populatie blijft klein en kwetsbaar. Deze prioritaire Brabantse bijzondere plantensoort met de nationale status ‘Ernstig bedreigd’ verdient een steuntje in de rug. Dit project is opgezet om ze voor uitsterven te behoeden en de kansen op uitbreiden te onderzoeken.
![]() | ![]() | ![]() |